Această maşină alimentată de thoriu poate merge 100 de ani fără realimentare

Maşina incredibilă din această imagine este un concept teoretic ce poate funcţiona pentru 100 de ani fără a avea nevoie de o singură realimentare. Un asemenea vehicul ar funcţiona exclusiv pe thoriu, unul dintre cele mai dense materiale prezente pe Pământ.


Remarcabila densitate a toriumului (11,7 grame pe metru cub) poate stoca o cantitate impresionantă de energie. Pentru a vă face o idee, cam de 20 de milioane mai multă energie decât cea reţinută în cărbuni.

Asta înseamnă că o mică fracţiune de thoriu are potenţialul de a produce aceeaşi energie precum o cantitate uriaşă obţinută prin arderea de cărbuni şi combustibili fosili. Un gram de thoriu conţine dinamism ce ar fi produs de 28,000 litrii de ulei.

Dacă această fortă ar putea fi accesată, thoriul ar putea fi soluţia pentru toate grijile umanităţii legate de energie, fără să punem la socoteală reducerile masive din rândul gazelor cu efect de seră ce încălzesc planeta. Singura parte negativă este radioactivitatea acestui material, ceea ce implică măsuri sporite de siguranţă pentru a furniza un mediu sigur de exploatare a toriumului.

Inspirată de potenţialul uriaş pe care thoriul îl posedă, o companie numită Sisteme Laser a dezvoltat un concept teoretic pentru maşina alimentată de thoriu. Un asemenea vehicul nu ar avea nevoie niciodată de realimentare, maşina având şanse mai mari să intre definitiv în revizie înainte să rămână fără combustibil. Pentru acest concept indrăznet, compania Sisteme Laser a conceput un laser alimentat de o mică cantitate de thoriu.

Acest laser a fost apoi direcţionat către suprafaţa apei până când aceasta a început să fiarbă, producând astfel condens. Aburul rezultat a fost apoi folosit pentru a mişca turbina ce generează energie electrică, punând astfel prototipul în mişcare.

Prin incorporarea thoriului în designul sistemului de alimentare, compania Sisteme Laser s-a asigurat că această maşină pe thoriu are potenţialul de a funcţiona pentru mai bine de 100 de ani fără să fie nevoie de o singură realimentare.

Poate şi mai impresionant este faptul că o asemenea maşină ar necesita doar înglobarea a 8 grame de thoriu pentru a genera energie pe viaţă. Un asemenea prototip nu ar produce emisii şi ar rezolva cu siguranţă dependenta umanităţii de combustibili fosili. În acelaşi timp ar reduce substanţial încălzirea globală, asta dacă maşina cu pricina ar fi produsă la scară largă.