Arheologii descoperă un complex enigmatic vechi de 5,000 ani pe insula Orknei din Scoţia

În timp ce efectuau săpături la baza unui templu preistoric de pe insula scoţiană Orkeny, arheologii au fost surprinşi când au găsit artefactele lăsate de locuitorii din Neolitic ce erau mult mai avansate decât presupune ştiinţa curentă.


În 2014 când au excavat zona, o largă colecţie de artefacte antice ce reflectă o cultură bogată atât din punct de vedere cultural, cât şi social, a fost găsită. Pe lângă descoperirea remarcabilă, arheologii au dat peste alte 3 structuri – Inelul lui Brodgar, Pietrele lui Stennes şi mormântul lui Maes Howe – ce erau îmbinate într-o tematică complexă.

Sit-ul arheologic este cunoscut drept “Cuibul lui Brodgar,” şi se întinde peste o zonă de mai bine de 6 pogoane.

Complexul conţine ruinele unor case, acoperişuri, drumuri pavate, faţade colorate, coloane cu pietre decorate, un zid masiv cu o fundaţie şi o clădire extinsă considerată o catedrală sau un palat din Neolitic. Zona a fost locuită din 3,500 i.Hr. Şi până aproape de perioada Neoliticului, acum mai bine de un mileniu şi jumătate.

“Maestria lor era impecabilă. Zidurile impozante ridicate de aceştia concurau cu cele ridicate de centurionii romani cu 30 de secole mai târziu, amintind de Zidul lui Adrian ridicat în altă parte din Britania. Încrustate în aceste ziduri erau zeci de clădiri, printre ele fiind una dintre cele mai largi clădiri cu acoperiş construite în preistorie în nordul Europei. Avea mai bine de 24 de metri lungime şi 20 lăţime, cu ziduri groase de 4 metri,” a spus Roff Smith, un aventurier şi autor renumit.

Excavarea a scos la lumină în jur de 50% din vestigii, printre care se număra mii de artefacte precum capete de măciucă ceremoniale, topoare de piatră finisate, o figurină umană, oale în miniatură, spatule frumos sculptate din piatră, oale rafinate colorate, şi mai bine de 650 de bucăţi de artă Neolitică. Colecţia este de departe cea mai mare din Marea Britanie.

Situ-ul monumental Inelul lui Brodgar, Pietrele din Stenness şi mormântul lui Maes Howe, toate aflate în vecinătatea lacului Ness, obişnuiau să fie privite ca monumente separate, doar că acum arheologii au înţeles că sit-urile megalitice din regiune erau toate conectate într-un fel sau altul de Cuibul lui Brodgar. Scopul acestei interconectări rămâne încă necunoscut.

“Ceea ce am aflat este că aceste monumente erau conectate, ceva ce nimeni nu gândea până de curând,” a spus arheologul Nick Card. “Toate aceste monumente sunt conectate într-o temă grandioasă pe care momentan o putem doar specula. Oamenii ce au ridicat toate acestea erau mult mai complexi şi capabili sociali decât ne-am imaginat până acum.”

AP6N4Y Ring of Brodgar Standing Stones Mainland Orkney Scotland

“Vizitând lăcaşul astăzi veţi vedea câteva structuri din epoca de piatră simbolice. Acestea formează nucleul unei Moşteniri Mondiale numite “Inima Neoliticului Orkney,” a spus Card. “Cuibul lui Brodgar pare să reprezinte ancora, dacă vreţi, acesta conectează restul de monumente fascinante într-o imagine de ansamblu monumentală la care nimeni nu visa. Faptul că e prezentă chiar sub picioarele noastre, fără să suspectăm nimic de secole, doar adăugă la minunăţia acestei descoperiri.”

Faptul că monumente precum cel de pe insula Orknei şi Stonehenge-ul erau în trecut conectate, probabil formând o grandioasă metropolă cu temple, clădiri şi drumuri pavate, ne face să ne gândim că ştiinţa a interpretat destul de eronat pe vechii locuitori ai acestei regiuni, şi implicit perioada Neoliticului când oamenii erau consideraţi sălbatici.

Poate această descoperire să releve că strămoşii noştri, indiferent unde s-au aflat, posedau tehnici avansate atât pe plan social şi cultural, cât şi atunci când venea vorba de infrastructură?