Artefact avansat găsit printre osemintele vechi de zeci de mii de ani ale unor mamuți

În vara anului 1973, un grup de muncitori Români a dat peste un artefact avansat aflat în mormântul cu oase vechi de zeci de mii de ani ale unor mamuți. Relicva continuă să intrige cercetătorii chiar și în ziua de astăzi.


Aceasta este povestea Călcâiului de Aluminiu, un obiect metalic ce a fost gasit printre ramasite fosilizate ale mamutilor si poate schimba perspectiva noastra acutala cu privire la stramosi.

Lucratori dintr-o cariera de nisip de pe malurile Râului Mureș, localizat in apropiera orasului Aiud, au dezgropat acest straniu obiect in timp ce efectuau sapaturi la 10 m adancime si probabil ca nu ar fi sarit in ochi daca nu se afla intr-un depozit fosilifer. Un expert a fost chemat de urgenta la sit si dupa ce a facut o analiza amanuntita, a determinat ca doua dintre obiecte erau oase de mamut fozilizate, in timp ce al 3-lea era probabil capul unui topor de piatra folosit de oamenii preistorici pentru a vana mastodonti.

Descoperirile au fost trimise catre Muzeul de Istorie Transilvania, Cluj-Napoca, si dupa ce a fost indepartat stratul de noroi solidificat de pe obiectul misterios, arheologistii au fost uluiti sa descopere ca obiectul este de natura artificiala, creat dintr-un aliaj usor din aluminiu.

Fosilele de mastodont erau vechi de cel putin 10.000 de ani, insa pentru crearea ustensilei metalice parea ca s-a folosit un echipament avansat. Dimensiunile lui erau de 20 cm x 12 cm x 7.5 cm si cantarea aproximativ 2 kg. Forma si alte particularitati detaliate au aratat ca apartinea unui ansamblu mai mare, acesta fiind doar o mica parte din el.

artefact-aluminiu

Dupa o discutie aprinsa, cercetatorii au cazut de acord ca este asemenea unui picior de aterizare provenit de la un dispozitiv zburator. Asadar cum putea aceasy element bizar sa ajunga in era veche a mamutilor, daca locuitorii stravechi nu aveau in posesie cunostinta metalurgiei? Chiar mai mult, cum putea  sa existe un echipament de zburat pe planeta noastra intr-un timp atat de indepartat?

In speranta elucidarii misterului, cercetatorii Romani au trimis mostre din artefact catre Centrul de Cercetare – Dezvoltare pentru Metale şi Resurse Radioactive din Baia Mare. Rezultatele au aratat un mix consistent de 80% Aluminiu si 11 alte elemente. Pentru a confirma aceste rezultate, un alt fragment a fost trimis la Institutul de Cercetare din Lausanne, Suedia si testele s-au intors cu acelasi rezultat.

Aceste date au pus in dificultate mai mult echipa, deoarece nu puteau intelege cum acest metal, ce a fost descoperit prima data in 1825 si produs industrial la finalul secolului al 19-lea, a fost folosit de catre antici intr-o forma standard si cel mai important, cum a ajuns acest obiect intr-un morman de oase ale mastodontilor ce ar putea avea milioane de ani vechime?

fosila-de-mastodont

                                                                        Una dintre fosilele gasite la sit

 

Raspunsul la aceasta intrebare a fost probabil prea periculos sa fie facut public, din acasta cauza s-a aflat in depozitul unui muzeu pana in 1995, cand doi editori ai unei Reviste Romanesti despre Enigme, numita RUFOR, au aflat de existenta acestui obiect misterios si au cerut inca un rand de teste. Cum v-ati fi asteptat, analiza chimica s-a intors cu aceleasi rezultate si nu a mai existat niciun dubiu despre originile artificiale ale acestuia.

Oricum, noua echipa de investigatori a gasit un indiciu diferit, care inainte a fost ignorat: stratul de oxid de aluminiu in care era acoperit artefactul. Aluminiul nu se deterioreaza usor, insa invelisul de oxid prezet era gros de 3 milimetri.

Banuielile lor au fost acoperite de o alta descoperire. Cu ajutorul unui microscop electronic, au examinat structura interna a aluminiului si au observat ca  structura liniara parea ea insasi sa fie invechita si amestecul de elemente parea sa revina la forma lor proprie.

Nu avem nicio idee cum ar trebui sa arate sau sa se comporte o bucata  din amestecul de aluminiu veche de 1 sfert de milion de ani. Insa aluminiul descoperit la Aiud se potriveste acestul profil  destul de bine.

Spune George Cohalm, unul dintre expertii care au examinat nemaintalnitul artefact.

Este cel mai ciudat lucru pe care l-am vazut in viata mea, a concluzionat acesta.

Asa cum se banuia, ‘Calcaiul de Aluminiu’ ramane una dintre cele mai enigmatice descoperiri facute de catre argeologi in Romania, si faptul ca inca este expusa in muzeul din Transilvania il face un artefact extrem de unic. Nu stim daca o sa schimbe istoria, dar considerand ca in trecut astfel de piese asemanatoare au disparut dupa ce au fost gasite, ne putem astepta la acelasi lucru in in cazul de fata.

2 Comments

  1. Ce legatura are cioara asta spurcata cu descoperirea arheologica ?

    Cumva era la recoltat de FER ?
    Cumva este emblematic pentru Romania ?

    Gasesc alaturarea celor doua ” chestiuni” injositoare si o jignire pentru noi ca popor de ROMÂNI !!!!

    1. Nu, ăla e muncitorul care…săpa după fer. L-au tras in poza ca sa justifice autenticitatea articolului. Ca daca pozau un cercetător englez ar fi țipat lumea că e ștangă a la Kiss Fm

Comments are closed.