Avem dovada că un univers paralel s-a ciocnit în trecut cu al nostru

Această ştire poate veni ca o surpriză pentru unii, dar un cercetător a obţinut recent dovada că universul nostru s-a ciocnit cu un altul în trecutul îndepărtat. Anomalia a fost depistata în urma analizei hârtii undelor microcosmice, iar regiunea cu pricina a apărut pe radar. Acum avem dovada imprimată a unui univers paralel ce a co-existat cu al nostru.


Până de curând, oamenii de ştiinţă priveau universul ca tot ceea ce este, de la tot ceea ce ne înconjoară şi până la vastitatea spaţiului, timpul, materia şi legile fizicii. Dar, un nou termen – multivers – şi-a făcut apariţia. Acesta presupune un număr nedefinit de universuri ce sunt create constant, fiecare dintre ele co-existand şi posedând legi unice ale fizicii.

Deşi nu toată comunitatea ştiinţifică este de acord cu această teorie, nume importante precum Stephen Hawking, Alan Guth şi Neil DeGrasse Tyson susţin aceasta idee.

În urma analizei hârtii microundelor cosmice ce a fost făcută publică de Agenţia Spaţială Europeană (ASE), Ranga Ram Chary, un cercetător din cadrul CalTech, SUA, a descoperit o zonă ce strălucea neobişnuit ce el consideră că reprezintă chiar rămăşiţele unui univers paralel.

Harta microundelor cosmice reprezintă radiaţiile rămase în urma Big Bang-ului, iar aceste date au fost colectate cu ajutorul unui observator special conceput de cei de la ASE. După ce au colectat cât mai multe informaţii cu putinţă între anii 2009 şi 2013, savanţii implicaţi au făcut disponibilă această hartă detaliată.

Ulterior, Chary a găsit un semnal neobişnuit ce provenea de la o zonă a acestei hărţi. Anomalia prezentă în locaţia cu pricina era de 4,500 de ori mai luminoasă decât ar fi trebuit să fie. După şi mai multe analize, cercetătorul a ajuns la concluzia că aceasta poate fi amprenta lăsată de un univers paralel ce la un moment în timp s-a ciocnit cu universul nostru.

…poate fi şi din cauză că universul nostru s-a ciocnit cu un altul paralel,” a spus Chary.

Din moment ce nu întreaga comunitate ştiinţifică este confidenta cu termenul “multivers,” Chary a mai speculat că zona bizară se poate datora şi zgomotului, deşi a admis că şansele pentru acest lucru sunt de 30%. Cercetătorul a declarat următoarele într-un e-mail:

Trebuie să avem încredere în datele colectate din moment ce natura are această metodă de a ne surprinde prin lucruri neaşteptate. Dar, pentru ceva aşa neobişnuit precum un univers paralel, avem nevoie de minim două piste independente. În momentul de fată avem doar una, şi se află chiar la limita datelor unităţii planck.”

Mai jos este harta celor de la ASE. Puteţi observa variaţii mici în temperatură ce corespund zonelor cu densităţi diferite în funcţie de perioada de timp a formării universului nostru: seminţele viitoarelor stele şi galaxii, cum au fost numite. Zona încercuită este unde celălalt univers a fost descoperit.

Pentru a înţelege mai bine acest concept de multivers, cei de la The New York Times şi-au imaginat un rezumat al timpului:

“…potrivit modelului standard, la scurt timp după ce universul a luat fiinţă acum 14 miliarde de ani, s-a extins brusc şi exponenţial. Această ‘inflatie’ poate fi înţeleasă dacă ne imaginăm că universul observabil este, relativ vorbind, o mică pată de spaţiu îngropată sub un labirint vast şi interconectat de regiuni cosmice.”

Sub această teorie, dacă ai privi multiversul prin ochii lui Dumnezeu, ai putea observa o serie de Big Bang-uri ce generează o încâlcitură de alte universuri învelite într-un supercluster de spaţiu ce se dezvoltă frenetic. Deşi universurile individuale pot să înceapă şi să se sfârşească, multiversul este pe vecie.”

1 Comment

  1. Pe cat de interesanta,pe atat de atractiva.Ne ramane doar dezvoltarea acestor parghii de mare,colosal viitor..! Un…paralel…..cu o dezvoltare mult mai avansata,nu mai mult de cat poate percepe..omul..! SUCCES!

Comments are closed.