Blestemul Bisericii de la Ciocănăi—Adevăr sau Ficţiune?

O ființă diavolească pictată pe peretele unei biserici din județul Argeș a speriat sătenii și turiștii deopotrivă. Motivul tevaturii este cât se poate de bizar și înfricoșător.

Biserica cu hramurile „Sfântul Nicolae“ şi „Adormirea Maicii Domnului“ datează din 1840 si face parte din patrimoniul cultural național, iar batranii spun ca pictura se află acolo de când se știu.

La aproximativ 10 km de Pitești, in comuna Moșoaia, se află un sat numit Ciocănăi, care are puțin peste 650 de locuitori. Dupa intrarea în sat te vei lasa condus de un drum de țara  catre faimoasa biserică ce incorporeaza o pictura mai neobisnuita – aceea a unui drac

Se aude că este blestemată pentru că pictura pe care o poartă pe un perete exterior a ramas la suprafață mai mult decât unii săteni și-ar fi dorit. Aparent, această lucrare nu poate fi înlăturată prin mijloace convenționale.

În desen se pot observa trei personaje: un înger și doi demoni. Demonul din dreapta poartă o coasă deasupra căreia este scris Moartea. De aici și denumirea de Biserica cu Moartea, cum îi mai spun sătenii.

c1

Se spune că oricine încearcă să îndeparteze în vreun fel desenul, în scurt timp o să fie afectat de blestem și își va pierde viața. Localnicii nu mai au curajul să se atingă de pictură deoarece există un caz în trecut, confirmat și de mai multe persoane din sat:

Cineva a încercat să acopere pictura, iar la câteva zile după a decedat subit, deși toți îl știam sănătos, fără probleme.

Daniel, preot în lacașul de cult ne mai spune:

Această biserică a fost ridicată în 1840, actual fiind un monument istoric. Sunt mulţi vizitatori care vor să vadă pictura din exteriorul bisericii. Multi dintre ei se tem, dar acesta este un semn lăsat de la Dumnezeu şi nu avem de ce ne teme. Se zice că la un moment dat in biseica s-au refugiat  localnici si au fost arsi de vi in interiorul acesteia, fiind incendiata de catre asupritori, iar  acea pictura este un in-memoriam pentru tragedie.

Biserica Ciocanai

Există multe aspecte interesane în viață,  mai ales arta. Aici mă refer la pictură, o metodă prin care se pot transmite multe informații și idei, imagini istorice, momente și fapte.

Se poate ca desenul să simbolizeze acel moment când nu mai există cale de întoarcere și drumurile își schimbă brusc sensul? Sau este aceasta reprezentare doar o formă inedită de a promova turismul în acea zonă, avand în vedere că tot mai mulți vizitatori perindează perimetrul bisericii pentru a se fotografia cu însuși ‘Dracu’?