Cel mai vechi oraş preistoric din Europa a fost dezgropat în Bulgaria

Cel mai vechi oraş preistoric din Europa a fost dezgropat după o acţiune maraton de 7 ani.


Aşezământul se află în estul Bulgariei lângă Provadia şi datează de mai bine de 6,700 de ani.

Rămăşiţele unor case cu două etaje, o poartă şi o serie de gropi folosite pentru ritualuri se afla printre descoperiri.

Nu vorbim aici de un oraş precum cele greceşti, din Roma antică sau aşezăminte medievale, dar despre ceea ce arheologii numesc un oraş din mileniul 5 i.Hr,” a spus Vasil Nikolov, un cercetător aparţinând Institutului de Arheologie din Bulgaria.

Nikolov şi echipa lui au lucrat din 2005 la excavarea aşezământului Provadia-Sonitsata, aflat în apropierea resortului Varna de lângă Marea Neagră.

Arheologul Krum Bachvarov de la Institutul Naţional de Arheologie a calificat ultima sa descoperire ca fiind ‘extrem de interesanta’ datorită poziţiilor bizare în care se aflau osemintele şi datorită obiectelor găsite în morminte, acestea fiind diferite de orice alt sit din perioada neolotica găsite pe teritoriul Bulgariei.

Zidurile imense din jurul aşezământului ce au fost construite foarte înalt şi cu pietre foarte consistente…sunt ceva nemaivăzut în excavările situtilor arheologice din Europa de Est până acum,” a adăugat Bachvarov.

Datorită fortificaţilor din jurul unui centru religios, şi poate cel mai important, un centru de producţie pentru diverse comodităţi ce ajungeau pe mai multe continente, aşezământul unde locuiau aproximativ 350 de oameni întruneste toate condiţiile pentru a fi considerat cel mai vechi ‘oras preistoric’ din Europa, a declarat echipa de arheologi.

Într-o perioadă din trecut când oamenii nu cunoşteau noţiunea de cart şi de roată, aceşti locuitori mutau bolovani imenşi şi construiau ziduri masive. De ce? Ce ascundeau în spatele lor?” a întrebat Nikolov.

Răspunsul: Sarea.

În zonă se găsesc unele dintre cele mai mari depozite de sare din sudestul Europei şi singurele ce au fost exploatate mai devreme de mileniul 6 i.Hr, a adăugat Nikolov.

Asta este ceea ce a făcut din Provadia-Solnitsata ceea ce era. În zilele noastre, sarea încă este extrasă de acolo, dar acum 7,5000 de ani avea o însemnătate total diferită.

Sarea era o comoditate extrem de valoroasă în vremuri de demult pentru că era necesară atât pentru traiul de zi cu zi cât şi că bun de schimb şi chiar moneda începând cu mileniul 6 i.Hr şi până în anul 600 i.Hr,” a explicat arheologul.


Sursa: Mirror