Elon Musk se pregăteşte să lanseze tehnologie de manipulare a creierului prin conectarea la o reţea neurală

Un dispozitiv futurist de manipulare a creierului prin conectarea lui la o reţea neurală este pe cale să fie lansat. Cu ajutorul lui ne vom putea conecta direct la internet şi vom putea căpăta superinteligenţă.


Era roboţilor şi a maşinăriilor este deja pe drum, şi există o şansă destul de mare ca umanitatea să rămână în urmă. Inteligenţa artificială ne bate la poker, salvează vieţi prin identificarea bolilor acolo unde doctorii eşuează, ne conduce maşinile, ba chiar inteligenta artificială crează altă inteligenţă artificială.

În curând, computerele noastre ne vor depăşi în toate felurile posibil.

Acest aspect îngrijorează pe anumiţi indivizi. Prezicerile spun de inteligenţa artificială că va întrece umanitatea într-un timp record, ceea ce ar putea rezulta în viziunea AI asupra oamenilor ca simple animale de companie, sau poate că vor scăpa de noi în totalitate.

Această teamă l-a forţat pe Elon Musk să propună ceva neconvenţional şi aproape controversat: banda neurală – un dispozitiv ce ne va îmbunătăţi creierul prin secretarea de stimulenţi, psihedelice şi sedativi ori de câte ori este nevoie.

Principalul obiectiv este de a optimiza structura minţii printr-o interfaţă creieri-computer, permiţând astfel creierului uman să se conecteze la internet şi astfel într-un viitor apropiat să ne putem contopi cu sisteme de inteligenţă artificială.

Musk declară că banda neurală poate împinge performanta cognitivă la nivele comparabile cu AI-ul. Până acum a mai postat update-uri, dar se pare că în curând vom avea ceva palpabil.

Elon Musk nu este singurul ce lucrează la un sistem competiţional om-AI. Fondatorul Braintree, Bryan Johnson, investeşte $100 milioane pentru a produce o proteză neurală ce va dezlănţui puterea creierului uman şi în final codul nostru neural va fi programabil.

Conexiunea noastră cu noile creaţii de inteligenţă se limitează momentan la ecrane, tastaturi, interfaţa unor gesturi şi comenzi vocale. Avem foarte puţin acces la propriile creiere, limitându-ne astfel abilitatea de a co-evolua în tandem cu maşinăriile,” a subliniat Johnson.

Acesta încearcă să schimbe discrepanta prin accesul neîntrerupt la tehnologie. Compania lui Johnson, Kernel, vrea să facă mai mult decât să permită oamenilor să interfereze cu maşinăriile. Proteză să neurală doreşte şi să repare abilităţile noastre cognitive ceea ce va ajuta la combaterea bolilor neurologice precum Alzheimer, Parkinson şi alte condiţii ce ne distrug creierele, dar şi vieţile.

Acesta este doar începutul. Asemenea avansuri tehnologice ne vor permite să ne programăm propriul cod neural, ceea ce ne va permite o transformare personală în moduri (acum) de neimaginat.

Sună ca un segment desprins dintr-un film SF, dar este cât se poate de adevărat, în spatele acestei tehnologii fiind un volum extraordinar de muncă.

Pe scurt, dispozitivele ce sunt în dezvoltare vor replică modul în care celulele creierului comunică între ele. În spatele tehnologiei cu pricina stau 15 ani de cercetări academice alimentate cu fonduri de către NIH şi DARPA.

Aşa că pregătiţi-vă. Superinteligenţă umană rămâne doar o chestiune de timp.


Sursa: Futurism