Extratereştrii ne strigă din spaţiu, comunitatea ştiinţifică încă neagă acest lucru

Numeroase unde radio au fost surprinse de astronomi recent, toate originand dintr-un singur punct aflat dincolo de Calea Lactee. Acest eveniment nu ar fi surprins pe nimeni daca nu ar fi fost primul semnal de acest fel care sa se repete, indicand astfel ca o sursa puternica din univers il genereaza.

Prima idee ce se infiripa in mintile noastre este legata de extraterestrii, dar cercetatorii au incercat sa infirme aceasta ipoteza acuzand o lipsa de dovezi palpabile, astfel mergand pe o variant mai rationala: coliziunea dintre doua stele.
Totus, ultima unda radio a reusit sa schimbe jocul deoarece semnalele se repeat, astfel indicand ca sursa undelor nu este distrusa in urma procesului, ba din contra, continua sa emita aceste semnale misterioase.

Potrivit lui Shami Chatterjee, cercetator in cadrul Universitatii Cornell, aceste FRB-uri cum au fost numite (fast radio bursts), nu au o origine exploziva.
“Deci, fie este o coincidenta bizara, sau poate ca exista unde radio rapide de mai multe tipuri. In orice caz, se pare ca am disecat acest fenomen amplu,” a spus Chatterjee.

Aceste FRB-uri au fost considerate un fenomen izolat pana de curand. Cercetatorii au descoperit alte 17 din 2007 pana in prezent, si toate au fost descries ca fiind unde radio de scurta durata ce nu depasesc cateva milisecunde.

Au devenit intrigante abia de curand, cand 10 unde puternice au fost receptate, toate venind din acelasi punct din spatiu. Semnalele au fost interceptate de Paul Scholz de la Universitatea McGill din Canada.

Dupa ce a examinat indeaproape datele stranse de telescopul radio Arceibo din Puerto Rico, cercetatorul a dat peste cateva modele peculiar: 6 din FRB-urile interceptate au ajuns la 10 minute unul de altul, iar celelalte 4 au venit cu intarziere intre ele. Toate au originea in acelasi punct din spatiu.

Am stiut deindata ca descoperirea va prezenta insemnatate in cee ace priveste studiul FRB-urilor,” a declarat Scholz.

Chiar daca astronomii stiu ca aceste semnale vin din locuri indepartate din cosmos, acestia au dificultati in determinarea locatiei exacte. Acestia au reusit sa le ia urma pana intr-o galaxie aflata la 6 miliarde de ani lumina fata de Pamant, dar datele nu au fost sufficient de concludente cat sa indice locul exact al emisiei. Studiul complet a fost publicat in jurnalul Nature.

Stiind ca unele din FRB-urile reperate pana acum se repeat, cercetatorii incearca sa gaseasca un raspuns, respective sa descopere sursa lor exacta. Profesorul James Codes de la Universitatea Cornell considera ca acest eveniment nu este neaparat produsul unei explozii cosmice, dar nu exclude aceasta posibilitate a stelelor ce se ciocnesc.

Detectam aceste FRB-uri de la o distanta extrem de mare, ceea ce inseamna ca sunt foarte stralucitoare. Doar cateva surse astrofizice sunt capabile sa produca asemenea izbucniri, şi credem că cel mai probabil este vorba de stele din altă galaxie,” a spus Cordes.

Pe de altă parte, Laura Spitler, o cercetătoare din cadrul Institutului Max Plack pentru astronomie radio din Germania, a primit această veste cu mai mult entuziasm decât restul.

Nu doar că aceste semnale se repetă, dar luminozitatea şi spectrul lor diferă de restul FRB-urilor interceptate până acum,” a spus aceasta.

Chiar dacă savanţii nu vor să recunoască direct ipoteza unei surse extraterestre, se poate că acest nou tip de FRB să fie generat de o sursă alta decât declară specialiştii. Posibilitatea unei stele tinere ce se roteşte, sau chiar două stele ce se ciocnesc pare puţin trasă de păr.

În susţinerea ipotezei stă întâmplarea ciudată petrecută cu luni înainte de captarea semnalelor ce aproape a determinat pe cercetători să afirme că ştiu totul despre FRB-uri şi că nu există alt tip în afara celor înregistrate din 2007 până în prezent.

Vom afla cât de curând dacă aceste semnale radio venite la momentul potrivit au fost doar o coincidenţă sau poate ceva mai mult. Până atunci, e bine de reamintit că totul se întâmplă cu un motiv.