O nouă teorie dezvăluie adevăratul motiv al scufundării Titanicului

O nouă investigaţie vizând tragedia Titanicului a scos la iveală detalii intrigante – Titanicul s-a scufundat nu datorită impactului cu un iceberg, ci mai degrabă datorită unui incendiu de proporţii ce a cuprins vestita nava.


De mai bine de 3 decenii, Senan Molony a studiat raporturile tragediei şi a ajuns la concluzia că dezastrul a fost cauzat de o serie de evenimente complexe ce au început cu un incendiu şi au culminat cu binecunoscutul gheţar.

Potrivit lui Molony, acest incendiu de pe Titanic a izbucnit într-o zonă foarte extinsă a navei unde erau depozitaţi cărbuni pentru combustibil. Focul a ars mocnit timp de câteva săptămâni, iar încercările de aplanare a focului aparent au fost în zadar.

Deşi teoria a mai fost propusă în trecut, Molony a găsit abia acum dovezi ce oferă credibilitate acestei idei. Acestea vin sub forma unor dâre întunecate prezente pe podeaua navei, urme vizibile în fotografiile de când Titanicul era ancorat în portul din Belfast.

Urmele au mai bine de 9 metri şi corespund atât cu locul unde incendiul se presupune că a izbucnit în cala navei, cât şi cu locul impactului cu icebergul.

Datorită acestor noi dovezi, Molony considera acum că adevărata cauză a calamitaţii a fost conflagraţia ce a slăbit structura de oţel a calei navei, ceea ce a permis că impactul cu icebergul să fie aşa devastator.

Această teorie revizuită a poveştii Titanicului transforma povestea în ceva şi mai tragic, dacă acesta este într-adevăr cazul. Motivul? Proprietarul navei ar fi ştiut de la bun început de acest incendiu mocnit din interiorul Titanicului, dar a permis în continuare desfăşurarea voiajului în ciuda pericolului iminent şi conştient.

Sursa: The Independent