O rasă necunoscută cu craniile alungite descoperită într-o criptă străveche din Malta

Craniile alungite provenite de la o rasă până acum necunoscută au fost găsite în interiorul unei cripte din Malta vechi de peste 5,000 de ani.

Pe măsură ce înaintăm în fascinanta lume a arheologiei, bucăţile puzzle-ului istoriei străvechi încep să se unească şi să facă sens. Cercetătorii continuă să facă descoperiri ce leagă diverse arii de pe glob, dar şi perioade de timp ce până acum nu erau înţelese.

Un caz extrem de intrigant îl reprezintă încăperea subterană din Hal-Saflieni, un sit subteran din Malta ce datează de 3,300 de ani i.Hr. După ce mai bine de 7,000 de corpuri neînsufleţite au fost descoperite acolo, arheologii au ştiut din acel moment că au dat peste o necropolă. Surprinzător, multe din rămăşiţele umane prezentau cranii alungite ce nu pot fi comparate cu nici un strămoş uman cunoscut de ştiinţa modernă.

În 1902, în timp ce executau o lucrare, mai mulţi muncitori au străpuns prin tavanul criptei. Descoperirea a fost făcută din greşeală, iar spre norocul nostru, autorităţile nu au reuşit să o mai muşamalizeze.

Echipa de arheologi a fost condusă de Manuel Magri, pionier al arheologiei şi preot Iezuit, membru al Bisericii lui Iisus. În 1907, chiar înainte de publicarea raportului din urmă excavaţiei, acesta a murit în circumstanţe misterioase.

Raportul oficial descrie acest mormânt megalitic drept o catacombă pe trei nivele sculptată în mai bine de 2,000 de tone de piatră. Pereţii erau ornati cu diverse figuri geometrice precum spirale, pentagoane, tematici florale şi desene cu animale.

Sprijinind bizara descoperire, un extras apărut în revista National Geographic din 1920, descrie vechii locuitorii Maltei ca fiind o rasă având craniile alungite.

[mla-start]După examinarea scheletelor din epoca de piatră, se pare că primii locuitori ai Maltei au făcut parte dintr-o rasă de oameni cu craniile alungite de statură mică spre medie, similari cu primii locuitori ai Egiptului antic; aceştia din urmă au migrat spre vest urmând coasta de nord a Africii, unii pornind spre Malta şi Sicilia, iar alţii către Sardinia şi Spania” – revista Naţional Geographic, ediţia din Ianuarie-Iunie 1920, volumul XXXVII.[mla-end]

Situl de la Hal-Safleni are numeroase camera conectate, unele pe post de cripte, iar altele pe post de sanctuar:

• Primul strat se află la 10 metri sub suprafaţă şi este format din peşteri naturale ce mai târziu au fost extinse artificial.

•  Al doilea strat conţine încăperea principal ce se bifurcă spre alte încăperi. Statui precum intriganta “Doamnă ce doarme” au fost deasemenea dezgropate în prima încăpere. La acelaşi nivel avem unică Încăpere a Oracolului ce se continua cu Încăperea Decoraţiilor caracterizată de pereţi netezi şi modele elaborate cu spirale.

•  În aceeaşi încăpere, lipită de peretele din dreapta intrări, stă o mână de om incrustata în piatră. Următorul obiectiv ce apare în raport este o groapă de 2 metri al cărui scop poate fi doar speculat: groapa cu şerpi sau punct de colectare al pomenilor.

• Ultima este o camera specială intitulată “Sfânta Sfintelor”. Aceasta conţine trei structuri de piatră verticale cunoscute drept trilotoni, fiind înrămate una intr-alata.
Nu au fost găsite oase în al treilea nivel şi nici alte rămăşiţe umane. În acest ultim strat subteran se crede că s-ar fi depozitat grânele, apa şi felurite substanţe pentru întreţinere.

Dintre toate aceste camere, cea a Oracolului se impune prin trăsăturile remarcabile: un design acustic perfect, cu rezonanţă vocală uimitoare. Se presupune că aceste caracteristici ajutau la propagarea şi amplificarea ceremoniilor ritualice.

Acest efect crează o consecinţă unică pentru transpunerea spectrului emoţional, nicăieri în altă parte nefiind înregistrată o asemenea reactie. Camera Oracolului este deasemenea cea mai bogată din punct de vedere vizual, prezentând spirale din lutişor roşu foarte complexe îmbinate cu pete circulare.

După ce au efectuat o analiză meticuloasă, cercetătorii au determinat că acum 5,000 de ani, locuitorii acestui loc erau scunzi, aveau cranii alungite şi prezentau anomalii specific oamenilor de la acea vreme. Putem descrie această rasă ce a trăit pe teritoriul Maltei (în prezent) ca fiind din afara lumii noastre? Sau cel puţin cu trăsături ale unei asemenea rase?

Pentru o scurtă perioadă de timp, craniile au fost expuse în Muzeul Arheologic din Valletta, până când au dispărut misterios fără urmă. Singura dovadă ce ne rămâne despre această descoperire epocală constă din câteva imagini de la faţa locului, acestea fiind suficiente pentru a demonstra că asezamantul cu pricina nu este doar un basm.

Ce s-ar fi întâmplat cu craniile putem doar specula, dar zvonurile trimit către un guvern care a intervenit pentru că a înţeles importanţa acestor cranii şi nu şi-a permis să expună o istorie alternativă care să schimbe paradigmă ştiinţifică actuală.