Thoth Hermes Trismegistrus, cunoaşterea iniţiaţilor şi Şcolile de Mistere din Egiptul antic

Thoth Hermes Trismegistrus este descris de către egipteni drept zeul lunii, având corpul de om şi capul unei păsări ibis. Simbolul acestuia era toiagul şarpelui cu aripi, reprezentând înţelepciunea, literele şi timpul.


Această zeitate nu era cunoscută doar de egipteni. Pentru sumerieni era ştiut drept Nindizzida, pentru evrei era Enoch, în Scandinavia era ştiut drept Odin, teutonii îl numeau Wotan, iar unele speculaţii spun că Buddha derivă din acesta.

Înainte să fie recunoscut drept zeitate, Thoth Hermes Trismegistrus a fost primul filozof din Egiptul antic şi fondator al Şcolii Antice de Mistere. Îşi primea înţelepciunea din stările meditative pe care le accesa, reuşind redactarea a peste 40 de cărţi printre care amintim Tăbliţa de Emerald, Cartea lui Toth şi Divinul Pymaunder. De menţionat că manuscrisul Cartea lui Toth era accesibilă doar iniţiaţilor cei mai iluminaţi în mistere.

Reconstrucţie a Tăbliţei de Emerald a lui Thoth

Tematicile acoperite de acest înţelept variază între medicină, chimie, drept, artă, muzică, retorică, magie, filozofie, geografie, matematică, anatomie şi oratorie. Pentru Egipteni, cunoaşterea lui Thoth Hermes Trismegistrus era atat de vastă şi bine pusă la punct încât au început să-l trateze drept cel ce comunica în mod direct cu zeii, şi ulterior l-au inclus în panteonul egiptean.

Chiar dacă nu toţi sunt de acord că el este cel ce a scris (cu mâna lui) cărţile menţionate mai sus, un studiu mai amănunţit ar releva acest lucru din similaritatea cu religia Budistă şi Creştină. Poate că cele mai clare exemple ale sale sunt învăţăturile despre reîncarnare şi facerea lumii.

Nu se ştie nimic sigur despre Cartea lui Toth, în afară că a fost scrisă folosind hieroglife egiptene. A fost păstrată într-o cutie de aur într-un sanctuar interior al templului şi doar cei mai înalţi iniţiaţi ai Şcolii de Mistere deţineau cheia.

Reprezentare a lui Thoth

Se spune că acest manuscris deţinea “cheia importalitatii,” un proces obţinut prin trezirea anumitor zone din creier, similar cu unele practici ale călugărilor budişti. Gardner şi alţi autori afirma că această trezire a minţii putea fi atinsă prin meditaţie, folosirea unei pudre albe şi esenţa sacră a preotesei.

Cea mai influentă Şcoală a Misterelor era Scoala Regală a Maeştrilor din Karnak, înfiinţată de Faraonul Thuthmosis al III-lea, deşi se mai presupune că aceste şcoli ale misterelor au fost înfiinţate în Sumeria, migrând ulterior spre Egipt, ceea ce se leagă de afirmaţiile istoricului Sitchin ce spune că Enki împreună cu fiii săi controlau regiunea din egiptul de sus numită Magan.

Şcoala ce producea pudră albă era cunoscută drept Marea Fraternitate Alba, în parte datorită robelor albe purtate, şi bineînţeles datorită substanţei albe produse cunoscută în Mesopotamia drept Shem-an-na, Piatra de Foc, sau “pâinea albă” a egiptenilor. Imaginea de mai jos arata pudra albă în formă de con în timp ce este oferită faraonilor.

Pe platoul Muntelui Sinai, în interiorul unui templu egiptean, a fost găsită o rezervă considerabilă şi nealterată din această pudră albă a faraonilor, necesară pentru trezirea minţii şi înălţare. O parte din aceasta a fost transportată în Marea Britanie pentru examinări, dar rezultatele nu au fost niciodată publicate. Restul de pudră a fost lăsată la mila elementelor. Surprinzător, nu-i aşa?

Ceea ce a devenit evident este faptul că pudra albă era identică cu substanţa din Mesopotamia numită piatra focului, sau shem-an-na. Aceasta era folosită la coacerea unor prăjituri pe care regii babilonieni le consumau, împreună cu faraonii egipteni. Acest lucru explică inscripţiile din temple ce denotă importanta pâinii şi a luminii. Pudra albă sau shem-an-na a fost identificată ca fiind una cu “mana sfântă” pe care Aaron a lăsat-o în Arca Făgăduinţei (Ark of the Covenant).

Odată cu noile dinastii, şcolile de mistere au fost abandonate. Iniţiaţii au părăsit Egiptul şi au adus Cartea lui Toth pe alte meleaguri. Unde se afla acum, nimeni nu ştie, dar se presupune că şirul succesiunilor de Mari Maeştrii de la Toth şi până în prezent a rămas neîntrerupt. Rosicrucienii se spune că ar fi descendenţii acestei scoli, în timp ce Francmasonii sunt descendenţii şcolii înfiinţate de Solomon.

Cât despre Toth? Acesta a rămas simbolul filozofilor, ocultiştilor, alchimiştilor şi al tămăduitorilor din toate timpurile, chiar şi în ciuda faptului că majoritatea textelor acreditate lui au fost pierdute odată cu focul ce a cuprins Biblioteca Regală din Alexandria în trecut.

Cine ştie ce turnură ar fi avut evenimentele istorie de atunci şi până în prezent dacă toată acea cunoaştere ar fi trecut testul timpului?

Sursa: Ancient-Origins