Trei dispozitive metalice bizare s-au prăbuşit anul acesta în Vietnam

Lucruri ciudate s-au petrecut în Vietnam anul acesta. La începutul lui 2016, trei “bile spaţiale” au fost găsite în partea de nord a ţării, iar cercetătorii nu au căzut tocmai de acord cu originea acestora.


Cântărind în jur de 45 de kilograme, cea mai masivă sferă a fost găsită lângă râul din provincia Tuyen Quang. Celelalte două orburi cântăreau 6 kilograme şi jumătate şi au fost găsite în apropierea provinciei Yen Bai.

Ştirile naţionale Thanh Nien au dezvăluit cum localnicii au auzit câteva “lovituri ca de tunet venind din cer”, chiar înainte ca obiectele să fie descoperite.

Sferele erau făcute dintr-un aliaj metalic şi prezentau arsuri pe exterior. Oficialii au spus că dispozitivele misterioase nu sunt radioactive sau explozive, aşa că nu prezintă nici un pericol pentru populaţie, poate doar în cazul în care ar ateriza peste tine.

Ministrul Apărării din Vietnam a contribuit la acest caz misterios şi a confirmat că obiectele reprezintă nimic mai mult decât gunoi spaţial, cel mai probabil provenite de la rezervorul comprimat al vreunei rachete sau proiectil. Deasemenea, a mai speculat că sferele au fost concepute în Rusia, deşi este probabil că ulterior să fi fost vândute altei naţiuni.

Tot în 2016, teritoriul Spaniei a fost ţinta unor sfere metalice similare. Şi în acest caz autorităţile au dat verdictul de gunoi spaţial, doar că nu toţi analiştii sunt convinşi de acest lucru. Să fie aceste obiecte bizare altceva decât spun autorităţile?

Este greu să nu ne gândim la riscul pe care un asemenea eveniment necontrolat îl prezintă pentru populaţie. Oare agenţiile spaţiale se debarasează de “gunoi” chiar deasupra noastră? Sau poate că aceste dispozitive metalice provin de la navete nepămantene? Să fie acesta doar un incident izolat?

Răspunsurile la aceste întrebări le vom găsi probabil odată cu începerea noului an. În orice caz, sperăm că nimeni nu va fi rănit nici de această dată.